darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Makaron z borowikami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki i pachnący grzybami posiłek

Makaron z borowikami i szynką

Składniki:

Makaron z borowikami i szynką

 

  • 2 garście ususzonych prawdziwków
  • 300 ml śmietany 30%
  • szynka parmeńska 250 gr
  • 1 duża cebula
  • odrobina oleju
  • 150 gr młodego szpinaku
  • papryka ostra
  • 1 kostka grzybowa
  • 200 gr dowolnego makaronu (ja użyłam penne)
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron z borowikami i szynką
Grzybki połamałam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rondelka i dodałam kostkę grzybową. Zalałam wodą tak, aby lekko zakrywała grzyby i gotowałam aż grzyby zmiękły. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na odrobinie oleju zeszkliłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam pokrojoną drobno szynkę a następnie umyty i osuszony szpinak. Mieszałam aż szpinak się skurczy i dodałam śmietanę, doprawiłam papryką ostrą i mieszałam przez jakiś czas aż sos zgęstniał. Połączyć z makaronem.