Półtorak to odmiana miodu pitnego o wysokim stężeniu alkoholu (15-18 procent). Napój przyrządza się z miodu pszczelego. Kolor półtoraku może być złocisty lub ciemnobursztynowy, w zależności od wybranego miodu.
 
Półtorak - pochodzenie i rodzaje
Nazwa „półtorak” pochodzi od liczebnika „półtora”, oznaczającego proporcje miodu i wody w brzeczce miodowej (na jedną łyżkę miodu przypada pół łyżki wody). Ze względu na stopień rozcieńczenia z wodą, miody, obok półtoraka, dzieli się na: dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Miody pitne mają długi czas leżakowania, najkrótszy posiada czwórniak - można go spożywać po roku, jednak jest mało słodki i rzadki. Najgęstszy jest półtorak, którego okres leżakowania wynosi od dziesięciu do kilkuset lat. Po tym czasie zaczyna tracić słodki smak, jednak ceny za butelkę tak długo przechowywanego napoju są bardzo wysokie.
 
Półtorak - sposób przyrządzenia
Półtorak można kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu. Wystarczy przygotować miód płynny (wielokwiatowy, akacjowy, nawłociowy lub gryczany), wodę, cukier, kwasek cytrynowy oraz drożdże winiarskie. Istnieje również wersja bez drożdży nazywana „samą esencją”. Półtorak można pić na gorąco z dodatkiem cynamonu i odrobiną rumu, lub na zimno jako dodatek do dań mięsnych (kurczaka, jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny) oraz wegetariańskich, z którymi idealnie się komponuje.
 
Dania z półtorakiem
Miodu pitnego zamiast białego wina można użyć do polewania mięs podczas pieczenia, marynowania owoców, sosów deserowych, sosów sałatkowych i marynat, a także lodów. Półtorak jest również pysznym deserem, do którego warto dodać likier owocowy oraz listki mięty. Miód pitny idealnie sprawdza się na przyjęciach, ponieważ jego wyjątkowy smak i aromat nęci podniebienia. 

Polecane przepisy do kategorii Półtorak

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Półtorak