Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Miód różany na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczny, zdrowy i aromatyczny miód z płatków dzikiej róży, do wykorzystania zimą by wspomóc organizm

Miód różany na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miód różany na zimę

 

  • około 500 płatków dzikiej róży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Miód różany na zimę
Płatki róży po zebraniu należy rozłożyć płasko na powietrzu, aby weszły z nich robaczki.

Po około pół godzinie płatki zbieramy i płuczemy. Z każdego płatka odrywamy białą końcówkę i odrzucamy. Płatki rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, zagotowujemy i odstawiamy do następnego dnia.

Przelewamy płatki przez sitko, lekko wyciskamy płatki. Słodką wodę w której były płatki gotujemy bez przykrycia około godziny.

Pod koniec gotowania dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujący wlewamy do słoiczka, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia do góry dnem. 
Miód różany na zimę
Z rozłożonych płatków wyjdą robaczki które mogą się w nich gnieździć
Miód różany na zimę
Porwane płatki oddadza więcej aromatu i smaku
Miód różany na zimę
dodajemy cukier i wodę i gotujemy pod przykryciem