Sposób przygotowania:
Miód różany na zimę
Płatki róży po zebraniu należy rozłożyć płasko na powietrzu, aby weszły z nich robaczki.
Po około pół godzinie płatki zbieramy i płuczemy. Z każdego płatka odrywamy białą końcówkę i odrzucamy. Płatki rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, zagotowujemy i odstawiamy do następnego dnia.
Przelewamy płatki przez sitko, lekko wyciskamy płatki. Słodką wodę w której były płatki gotujemy bez przykrycia około godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujący wlewamy do słoiczka, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Po około pół godzinie płatki zbieramy i płuczemy. Z każdego płatka odrywamy białą końcówkę i odrzucamy. Płatki rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, zagotowujemy i odstawiamy do następnego dnia.
Przelewamy płatki przez sitko, lekko wyciskamy płatki. Słodką wodę w której były płatki gotujemy bez przykrycia około godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujący wlewamy do słoiczka, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia do góry dnem.