Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Cynamonowy miód z mniszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę oszukany miód bo wykonany na cukrze. Ma jednak piękny, złoty kolor i ponoć wiele właściwości.

Cynamonowy miód z mniszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowy miód z mniszka

 

  • mniszek lekarski 250 szt
  • cukier 2 szkl
  • woda 3 szkl
  • cynamon 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowy miód z mniszka
Zbieramy mniszka (mlecz), ale tylko główki. Układamy na gazecie na kilka godzin. Oglądamy każdy kwiatek sprawdzając czy nie ma niepożądanych gości i płuczemy zimną wodą. Układamy kwiatki do garnka, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy 10 minut od momentu wrzenia. Odkładamy na całą noc, następnego dnia przesączamy przez sitko. Do wywaru stopniowo dosypujemy cukru i trzymamy na ogniu ok 1,5 h aż do zgęstnienia. Dosypujemy cynamon. Mieszamy. Nalewamy do słoika. Po wystygnięciu jeszcze sporo zgęstnieje.
Cynamonowy miód z mniszka
Etap 1 - zebrany mniszek ukladamy na gazecie
Cynamonowy miód z mniszka
Etap 2 - myjemy mniszka dokładnie wodą
Cynamonowy miód z mniszka
Etap 3 - roztwór przecedzamy za pomocą sitka
Cynamonowy miód z mniszka
Etap 4 - dodajemy do garna cukru i mieszamy