2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Majowy miód z mniszka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Miód z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu, ale warto docenić w nim bogactwo witamin, pomaga goić rany, a herbata z nim smakuje rewelacyjnie!

Majowy miód z mniszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majowy miód z mniszka

 

  • 500 kwiatków mniszka
  • 1 kg cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 cytryny
  • kilka gałązek melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Majowy miód z mniszka
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Ja zbierałam na swojej łące. Następnie zostawiamy je na dwie godziny rozłożone – aby wszystkie robaczki z nich uciekły.

Wkładamy kwiatki do garnka,dodajemy gałązki melisy, zalewamy wodą-kwiatków nie myjemy dodajemy sok z wyciśnięty z jednej cytryny gotujemy wywar na wolnym ogniu 15 minut,po czym garnek zamykamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Po tym czasie wywar przecedzamy przez sito a następnie wyciskamy mocno przez gazę kwiatki wyrzucamy ,wsypujemy cukier,wyciskamy jeszcze sok z jednej cytryny i gotujemy na wolniutkim ogniu 2 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.

Rozlewamy do małych wyparzonych słoiczków okręcamy w gruby koc i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kleistość miodu zależy od czasu gotowania jeśli chcemy mieć bardziej gęsty gotujemy go dłużej.Ale po dwóch godzinach jest wystarczająco kleisty.
Majowy miód z mniszka
kwiatki mniszka oczyszczamy z robaczków wkładamy do garnka
Majowy miód z mniszka
zagotowujemy z wodą sokiem z cytryny i listkami melisy
Majowy miód z mniszka
na drugi dzień odcedzamy wywar gotujemy z cukrem na wolnym ogniu
Majowy miód z mniszka
gotowy miód rozlewamy do słoiczków i okręcamy w koc