Tarta z bananami jest wypiekiem pożywnym, kruchym, słodkim i delikatnym w smaku. Dobrze smakuje na ciepło bądź schłodzona. Tarta bananowa sprawdzi się jako poobiedni deser, przekąska w ciągu dnia albo drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Wypiek można przygotować z plastrów świeżego banana bądź jego zblendowanych kawałków. Owoc warto wcześniej zanurzyć w syropie owocowym i skropić sokiem z cytryny – zachowa wówczas swój kolor i stanie się słodszy. Tarta z bananami świetnie komponuje się z polewą z czekolady deserowej, sosem malinowym, kajmakiem, marmoladą śliwkową, bitą śmietaną albo lukrem królewskim. Ponadto ciasto dobrze jest posypać kruszonką, udekorować cukrem pudrem i podawać ze świeżymi jagodami, truskawkami oraz malinami.
Tarta bananowa krok po kroku
Tarta bananowa jest prosta w przygotowaniu. Na początku należy zrobić ciasto. W miskę wkłada się: mąkę pszenną, miękkie masło, żółtka jajek, cukier puder, odrobinę soli i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników zagniata się z nich placek. Surowe ciasto umieszcza się w lodówce na pół godziny. Następnie placek wałkuje się, przekłada na blaszkę i piecze przez kwadrans. Ostudzony spód smaruje się dżemem porzeczkowym, a na wierzchu układa pokrojone banany. Opcjonalnie można zmiksować owoce z serkiem mascarpone, cynamonem oraz cukrem, po czym masę wylać na ciasto. Całość piecze się przez około 20 minut. Gotowy wypiek warto udekorować roztopioną białą czekoladą i płatkami migdałowymi albo wiórkami kokosowymi.
Tarta czekoladowa z bananami – pomysł na deser
Tarta czekoladowa z bananami przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym. Wypiek można przygotować w zaledwie godzinę. W misce blenduje się dojrzałe banany, jogurt naturalny, sok cytrynowy i miód. Następnie do masy wsypuje się kawałki posiekanej czekolady. Dobrze sprawdzą się deserowa bądź mleczna. Podpieczony spód tarty smaruje się dowolnym kremem czekoladowym. Następnie na wierzch należy wylać masę bananową. Całość piecze się przez pół godziny. Tarta z bananami i czekoladą doskonale komponuje się z lodami owocowymi, siekanymi orzechami nerkowca i bakaliami.
Tarta bananowa krok po kroku
Tarta bananowa jest prosta w przygotowaniu. Na początku należy zrobić ciasto. W miskę wkłada się: mąkę pszenną, miękkie masło, żółtka jajek, cukier puder, odrobinę soli i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników zagniata się z nich placek. Surowe ciasto umieszcza się w lodówce na pół godziny. Następnie placek wałkuje się, przekłada na blaszkę i piecze przez kwadrans. Ostudzony spód smaruje się dżemem porzeczkowym, a na wierzchu układa pokrojone banany. Opcjonalnie można zmiksować owoce z serkiem mascarpone, cynamonem oraz cukrem, po czym masę wylać na ciasto. Całość piecze się przez około 20 minut. Gotowy wypiek warto udekorować roztopioną białą czekoladą i płatkami migdałowymi albo wiórkami kokosowymi.
Tarta czekoladowa z bananami – pomysł na deser
Tarta czekoladowa z bananami przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym. Wypiek można przygotować w zaledwie godzinę. W misce blenduje się dojrzałe banany, jogurt naturalny, sok cytrynowy i miód. Następnie do masy wsypuje się kawałki posiekanej czekolady. Dobrze sprawdzą się deserowa bądź mleczna. Podpieczony spód tarty smaruje się dowolnym kremem czekoladowym. Następnie na wierzch należy wylać masę bananową. Całość piecze się przez pół godziny. Tarta z bananami i czekoladą doskonale komponuje się z lodami owocowymi, siekanymi orzechami nerkowca i bakaliami.
Polecane przepisy do kategorii Tarta z bananami
Sortuj wg: