Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Tarta czekoladowa z bananami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z ciasta półkruchego z czekoladową, budyniową pianką i bananami. Ciasto idealne do codziennej kawy lub herbaty.

Tarta czekoladowa z bananami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta czekoladowa z bananami

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g twardego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi)
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 banany
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa z bananami
Żółtka oddzielić od białek. Zmieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:3, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na co najmniej 30 min.

Po 30 min. wyciągnąć większą część ciasta, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy do tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15 min. Wystudzić. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski szerokości ok. 1,5 cm.

Banany obrać i pokroić w plasterki, a czekoladę drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Miksując dodawać sypkie budynie, a następnie wlać cienką strużką olej.

Masę wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć na niej plasterki bananów. Na wierzch posypać startą gorzką czekoladę. Przykryć paskami ciasta, tak aby powstała kratka.

Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Wystudzić. Zmieszać kakao z cynamonem oraz kardamonem i posypać wierzch tarty.  
Tarta czekoladowa z bananami
Kawałek tarty czekoladowej z bananami gotowy do podania