Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowa z bananami
Żółtka oddzielić od białek. Zmieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:3, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po 30 min. wyciągnąć większą część ciasta, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy do tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15 min. Wystudzić. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obrać i pokroić w plasterki, a czekoladę drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Miksując dodawać sypkie budynie, a następnie wlać cienką strużką olej.
Masę wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć na niej plasterki bananów. Na wierzch posypać startą gorzką czekoladę. Przykryć paskami ciasta, tak aby powstała kratka.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Wystudzić. Zmieszać kakao z cynamonem oraz kardamonem i posypać wierzch tarty.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:3, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po 30 min. wyciągnąć większą część ciasta, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy do tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15 min. Wystudzić. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obrać i pokroić w plasterki, a czekoladę drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Miksując dodawać sypkie budynie, a następnie wlać cienką strużką olej.
Masę wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć na niej plasterki bananów. Na wierzch posypać startą gorzką czekoladę. Przykryć paskami ciasta, tak aby powstała kratka.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Wystudzić. Zmieszać kakao z cynamonem oraz kardamonem i posypać wierzch tarty.