Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta z kajmakiem i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na ostatnie dni karnawału przygotowałam prawdziwą bombę słodkości. Kruche ciasto, kakaowa masa kajmakowa, banany i bita śmietana oprószona wiórkami czekolady - to połączenie jest aż niepoprawnie pyszne.

Tarta z kajmakiem i bananem

Składniki:

Tarta z kajmakiem i bananem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kajmakiem i bananem

Przygotowanie kruchego ciasta

Tarta z kajmakiem i bananem
Zagniatamy kruche ciasto z mąki, masła, cukru pudru i żółtek

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy żółtka i posiekane zimne masło. Zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy i obciążamy, np. woreczkiem z kaszą. Pieczemy 25 minut w 180 st. C. Studzimy.

Wyłożenie kajmaku

Tarta z kajmakiem i bananem
Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy masę kajmakową

Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy masę kajmakową.

Wyłożenie bananów

Tarta z kajmakiem i bananem
Pokrojone w plasterki banany układamy na kajmaku

Banany myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie zczerniały. Banany układamy na masie kajmakowej.

Przygotowanie bitej śmietany

Tarta z kajmakiem i bananem
Śmietanę kremówkę ubijamy i wykładamy na tartę

Śmietanę ubijamy z cukrem. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na tarcie. Ciasto posypyjemy startą czekoladą.