IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Tarta z karmelizowanymi bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste i szybkie ciasto francuskie z bananami, doskonałe gdy potrzebujemy zrobic coś słodkiego na szybko

Tarta z karmelizowanymi bananami

Składniki:

Tarta z karmelizowanymi bananami

 

  • 3-4 szt banany
  • 1 op. ciasta francuskiego ( 250 g)
  • 100 g cukier
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Tarta z karmelizowanymi bananami
Formę w której będziemy piec ciasto, stawiamy na palniku, włanczamy źródło ciepła i wsypujemy cukier, dodajemy wodę i nie mieszając czekamy aż cukier się skarmelizuje. W tym czasie kroimi banany na krążki o grubości 1-1,5 cm. Zdejmujemy formę z ognia, układamy na karmel warstwę bananów, całość przykrywamy ciastem francuskim, robimy kominek, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25- 30 minut. Gdy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy z piekarnika, lekko ostudzamy, tak żeby karamel pozostał lekko płynny, przykrywamy formę talerzem i odwracamy ciasto do góry nogami, gotowe! Smacznego!

Tagi:

ciasto tarta