paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Tarta jabłkowo-bananowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna tarta na słodko na kruchym spodzie z masą z jabłek oraz bananów. Posypana od góry kruszonką.

Tarta jabłkowo-bananowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta jabłkowo-bananowa

 

  • jabłko 0,5 kg
  • banan 2 sztuki
  • cynamon 1,5 łyżki
  • żółtko 3 sztuki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • mąka 1,5 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • proszek da pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier do smaku

 

  • na kruszonkę

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowo-bananowa
Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, Wbić żółtka jajek, dodać margarynę pokrojoną w kawałki. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę. Jabłka i bananu obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach ( jeśli jabłka są soczyste odcisnąć sok). Dodać cynamon, cukier do smaku i wymieszać. Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo- bananową. W palcach zagnieść margarynę, cukier puder i mąkę na kruszonkę Posypać nią wierzch ciasta. Piec w temp. 160 stopni przez 45-50 minut.
Tarta jabłkowo-bananowa
Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, Wbić żółtka jajek, dodać margarynę pokrojoną w kawałki. Zagnieść ciasto.
Tarta jabłkowo-bananowa
Jabłka i bananu obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach ( jeśli jabłka są soczyste odcisnąć sok). Dodać cynamon, cukier do smaku i wymieszać.
Tarta jabłkowo-bananowa
Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo- bananową.
Tarta jabłkowo-bananowa
W palcach zagnieść margarynę, cukier puder i mąkę na kruszonkę Posypać nią wierzch ciasta. Piec w temp. 160 stopni przez 45-50 minut.