Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bita śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna krucha tarta z dużą ilością nadzienia. Kajmak, banany, bita śmietana i dżem. Pyszne połączenie.

Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bita śmietaną

Składniki:

Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bita śmietaną

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bita śmietaną
1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, robimy wyższy brzeg i nakłuwamy widelcem.

2. Pieczenie: Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy. Upieczoną tartę studzimy, ja studzę na metalowej kratce.

3. Przekładanie: Masę krówkową rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Obrane banany kroimy w plasterki, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy na tarcie rozetki. Na koniec nakładamy dżem morelowy.

4. Tak wykonaną tartę wstawiamy do lodówki do schłodzenia, następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast ,,Śnieżki'' można użyć śmietanki kremówki 30 %, myślę, że tak z 250 ml.

Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji lub 10 mniejszych.

Im dłużej postoi to tym bardziej spód zmięknie.