Sposób przygotowania:
Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bita śmietaną
1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, robimy wyższy brzeg i nakłuwamy widelcem.
2. Pieczenie: Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy. Upieczoną tartę studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
3. Przekładanie: Masę krówkową rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Obrane banany kroimy w plasterki, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy na tarcie rozetki. Na koniec nakładamy dżem morelowy.
4. Tak wykonaną tartę wstawiamy do lodówki do schłodzenia, następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast ,,Śnieżki'' można użyć śmietanki kremówki 30 %, myślę, że tak z 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji lub 10 mniejszych.
Im dłużej postoi to tym bardziej spód zmięknie.
2. Pieczenie: Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy. Upieczoną tartę studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
3. Przekładanie: Masę krówkową rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Obrane banany kroimy w plasterki, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy na tarcie rozetki. Na koniec nakładamy dżem morelowy.
4. Tak wykonaną tartę wstawiamy do lodówki do schłodzenia, następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast ,,Śnieżki'' można użyć śmietanki kremówki 30 %, myślę, że tak z 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji lub 10 mniejszych.
Im dłużej postoi to tym bardziej spód zmięknie.
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam upiec :)