Ciasto piaskowe, piaskowiec, babka piaskowa…pod ta nazwą kryje się pyszne, puszyste ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Z dodatkiem kakao lub otartej skórki pomarańczowej możemy wyczarować nieco odmienne smaki.
Składniki użyte do przygotowania ciasta piaskowego obowiązkowo muszą być w temperaturze pokojowej, co da gwarancję, że po wyjęciu z piekarnika nie zaskoczy nas zakalec. Kolejną ważną zasadą w drodze ku idealnemu wypiekowi jest zachowanie odpowiednich proporcji. Tłuszczu w przepisie dajemy dwa razy mniej niż mąki - przestrzegając tej reguły unikniemy wielu niepowodzeń!
Kluczem do sukcesu jest mąka ziemniaczana, która nadaje sypkości i odpowiedniej faktury, tak charakterystycznej dla tego wyśmienitego ciasta.
Z dodatkiem soczystych owoców sezonowych nasz wypiek nabierze rumieńców, zaskakując kwaskowym i orzeźwiającym aromatem.
Wystudzone ciasto możemy udekorować na wiele sposobów. Delikatnie akcentując jego słodycz możemy posypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną kakao lub cynamonu, co nada oryginalności.
W poszukiwaniu idealnego piaskowca pomoże zbiór przepisów, który z pewnością ułatwi nam znalezienie wyjątkowych propozycji!
Kluczem do sukcesu jest mąka ziemniaczana, która nadaje sypkości i odpowiedniej faktury, tak charakterystycznej dla tego wyśmienitego ciasta.
Z dodatkiem soczystych owoców sezonowych nasz wypiek nabierze rumieńców, zaskakując kwaskowym i orzeźwiającym aromatem.
Wystudzone ciasto możemy udekorować na wiele sposobów. Delikatnie akcentując jego słodycz możemy posypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną kakao lub cynamonu, co nada oryginalności.
W poszukiwaniu idealnego piaskowca pomoże zbiór przepisów, który z pewnością ułatwi nam znalezienie wyjątkowych propozycji!