laciata

laciata

Kucharz
[Przepisów: 10]

Piskowiec z marcepanem.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piaskowiec jest bardzo apetyczny.

Piskowiec z marcepanem.

Składniki:

Piskowiec z marcepanem.

 

  • 250 g masła,
  • 160 g cukru,
  • szczypta soli,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 200 g masy marcepanowej,
  • 3-4 krople aromatu migdałowego,
  • 200 g mąki,
  • 80 g maki ziemniaczanej,
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jaj,
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • 250 g bitej śmietany,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Piskowiec z marcepanem.
Formę keksową wysmarować tłuszczem. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 stopni C. Masło, cukier, sól, skórkę pomarańczową ucierać mikserem na kremową masę. Marcepan grubo posiekać, dodać do kremu i starannie wymieszać. Całe jaja ubijać trzepaczką na puch, wlewając "po kropelce" aromat migdałowy. Połączyć z masą marcepanową.

Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 min. Upieczone na złoty kolor ciasto wyjąć z piekarnika; wystudzić w formie.

Śmietanę ubić z cukrem i skórką pomarańczową na kremową masę, podawać do ciasta.

Ten skromny piaskowiec może przeistoczyć się w wykwintny deser.

Moja propozycja: szklanki z żaroodpornego szkła wysmarować od wewnątrz tłuszczem, napełnić surowym ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec w 175 stopniach C, ok. 35 min. Serwować w szklankach, obok ustawić czarki z bitą śmietaną.