Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Ptysie wg Magdy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do wody zagotowanej z margaryną dodajemy sól, cukier i mąkę . Mieszamy , podgrzewając, aż utworzy się gładkie , odstające od boków garnka

Ptysie wg Magdy

Składniki:

Ptysie wg Magdy

 

  • 10 dag margaryny
  • 250 ml wody
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • Łyżeczka soli i cukru
  • 20 dag kremówki
  • 4 dag cukru pudru
  • Zapach waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ptysie wg Magdy
Do wody zagotowanej z margaryną dodajemy sól, cukier i mąkę . Mieszamy , podgrzewając, aż utworzy się gładkie , odstające od boków garnka ciastka. Zdejmując z ognia kolejno dodajemy jajka, energicznie mieszając. Wyciskamy kulki na natłuszczoną blachę. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 20 minut. Gdy ostygną kroimy na pół napełniamy kremówką ubitą z cukrem pudrem i zapachem waniliowym . Składamy.