limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pudding bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten słodki i lekko pikantny pudding zaspokaja głód i wprawia w dobry nastrój

Pudding bananowy

Składniki:

Pudding bananowy

 

  • 175g biszkoptów rozdrobnionych w kostkę
  • 450g bardzo dojrzałych bananów
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 duże białka bio ekologiczne
  • pół łyżeczki esensji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Pudding bananowy

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Prażę kostki biszkoptowe 7 minut, aż zrobię się chrupiące. Wyjmuję je z piekarnika i zmniejszam temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Banany rozdrabniam widelcem w dużej misce. Wsypuję ksylitol i starannie mieszam. Ucierając, dodaję także mleko, białka, esensję waniliową, gałkę muszkatołową i sól. Wysypuję grzanki do kwadratowego naczynia żaroodpornego i polewam przecierem bananowym. Piekę 35 minut, aż pudding wyrośnie i się zetnie. Przed podaniem odczekuję, aż ostygnie do temperatury pokojowej.


zobacz jak przygotować Pudding z bułki >>


Tagi:

biszkopt