kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Pudding migdałowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słodki migdałowy deser po obiedzie.

Pudding migdałowy.

Składniki:

Pudding migdałowy.

 

  • 2 szklanki mleka
  • ćwierć szklanki płatków migdałów
  • 6 stołowych łyżek białego cukru
  • olejek migdałowy
  • 1 jajko
  • 2 stołowe łyżki skrobi kukurydzianej
  • ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady
  • ćwierć szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Pudding migdałowy.
Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka,olejek migdałowy,6 stołowych łyżek białego cukru i 2 stołowe łyżki skrobi kukurydzianej. Całość dokładnie wymieszać. Gotujemy na średnim ogniu aż całość zgęstnieje około 5 minut.Gdy zgęstnieje garnek zdejmujemy z ognia. Oddzielamy białko od żółtka,. Białko ubijamy na pianę a żółtko roztrzepujemy w osobnej misce.Ubite na pianę białko dodajemy do garnka,delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy roztrzepane żółtko i ponownie całość wymieszać.Pudding wlewamy do pucharków.Posypujemy startą czekoladą i wiórkami kokosowymi.Pudding schładzamy w lodówce.