marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Pudding pomarańczowy z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Pudding pomarańczowy z migdałami

Składniki:

Pudding pomarańczowy z migdałami

 

  • 12 dag mączki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 18 dag cukru
  • 3 jajka
  • 4 pomarańcze
  • 15 dag migdałów obranych ze skórki
  • 2-3 łyżki powideł pomarańczowych
  • masło
  • mąka
  • trochę likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Pudding pomarańczowy z migdałami
Żółtka wbić do miski i utrzeć na pianę z cukrem, dodać stopniowo mączkę ryżową, grubo posiekane migdały, sok z 3 pomarańczy, skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać i połączyć ostrożnie ze sztywną pianą z białek. Formę pudding ową wysmarować masłem, posypać bułką tartą i napełnić masą. Pełną formą uderzyć kilka razy o blat stołu, aby masa szczelnie ją wypełniła, następnie ustawić formę w blasze z wodą i tak wstawić do piekarnika. Pudding parować w piekarniku przez ok. 80 minut. Gotowy deser zostawić w formie do wystygnięcia, wyłożyć go na szklany talerz, posmarować cienką warstwą powideł pomarańczowych rozrzedzonych niewielką ilością likieru pomarańczowego i przybrać cienkimi plasterkami pomarańczy. Smacznego

Tagi:

jajko jajka