Sposób przygotowania:
Pyszny orzeźwiający deserek
Żelatynę łączymy z niewielką ilością zimnej wody. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, a z dwóch wyciskamy sok. 1/3 ilości żelatyny podgrzewamy, a następnie dodajemy do tego wcześniej wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy. Masa ta powinna mieć konsystencję galaretki, którą rozlewamy do salaterek i odkładamy do zimnego miejsca, żeby stężała. Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy delikatnie ze środka miąższ. Następnie mieszamy to ze śmietaną kremówką oraz cukrem i podgrzewamy przez około 8 minut i czasami mieszamy. W następnej kolejności z masy tej wyciągamy laskę wanilii i dodajemy pozostałą cześć żelatyny. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy, a później przelewamy do salaterek z wcześniej zastygniętą galaretką. Całość odkładamy jeszcze do chłodnego miejsca. Smacznego!