agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pyszny torcik - Truskawkowy raj

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny torcik - Truskawkowy raj smakuje rewelacyjnie

Pyszny torcik - Truskawkowy raj

Składniki:

Pyszny torcik - Truskawkowy raj

 

  • Biszkopt:
  • 150 g masła
  • 8 kropli aromatu pomarańczowego
  • 170 g cukru pudru
  • 2 jajka kurze
  • 210 g mąki
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia
  • 120 ml Jogurtu naturalnego
  • Krem:
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 % tł.
  • 1 Śmietanfix
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • Polewa:
  • 1 Polewa gotowa mleczna
  • Do dekoracji:
  • 200 g truskawek
  • posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Pyszny torcik - Truskawkowy raj
Przygotować niezbędne składniki na biszkopt oraz na krem. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Masło z temperatury pokojowej przełożyć do miski, dodać aromat pomarańczowy, w dalszej kolejności dodać cukier puder i wbić całe sparzone jajka, całość ubić na jednolitą i sprężystą masę. W dalszej kolejności do składników wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i posiekane drobno migdały. Całość dokładnie wymieszać i na sam koniec dopiero dodać jogurt. Przygotować niezbędną tortownicę o średnicy 24 cm. natłuścić tortownice i oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do tortownicy i równomiernie je rozsmarować. Włożyć biszkopt do nagrzanego piekarnika do temperatury około 190-200 stopni C i piec do suchego patyczka przez około 40 minut. Gotowy biszkopt wyjąć, ostudzić i przekroić na dwie równe połowy. Następnie schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczem na jednolitą i puszystą masę, następnie dodać serki homogenizowane oraz dżem i całość zmiksować. Na jeden biszkoptnałożyć połowę masy- kremu , przykryć drugim biszkoptem i drugą połowę nanieść na wierzch i boki tortu. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę i polać nią wierzch tortu. Wierzch tortu udekorować truskawkami i posypać orzechami.