Sposób przygotowania:
"Rabarbaniada" z limonką i truskawkami
Rabarbar obieramy kroimy w plasterki przekładamy do garnka. Pozbawione szypułek truskawki dodajemy do garnka z rabarbarem wlewamy odrobinę wody i gotujemy owoce na małym ogniu około 15-20 minut aż zmiękną a woda odparuje.
Ugotowane owoce przecieramy prze sitko, słodzimy przecedzoną masę miodem i przelewamy je do dzbanka lub butelki. Do dzbanka lub butelki wkładamy pokrojoną w plasterki limonkę, pozostałe truskawki i gałązkę mięty i uzupełniamy zimną wodą gazowaną. Podajemy mocno schłodzoną.
Ugotowane owoce przecieramy prze sitko, słodzimy przecedzoną masę miodem i przelewamy je do dzbanka lub butelki. Do dzbanka lub butelki wkładamy pokrojoną w plasterki limonkę, pozostałe truskawki i gałązkę mięty i uzupełniamy zimną wodą gazowaną. Podajemy mocno schłodzoną.
smokii