Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rabarbarowy kompot z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kompot rabarbarowy z truskawkowym posmakiem.

Rabarbarowy kompot z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowy kompot z galaretką

 

  • 30 dkg świeżego rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy kompot z galaretką
Oczyszczony z wierzchnich włókien rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Do suchego, rozgrzanego garnka wsypać cukier (rozsypać po całym dnie). Podgrzewać go tak długo, aż zacznie się topić. Jak karmel będzie złocisty, dodać do niego rabarbar. Wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Jak rabarbar zacznie puszczać sok,dodać do niego galaretkę (w proszku). Wymieszać. Do rabarbaru z karmelem i galaretką wlać wodę i zagotować. W czasie gotowania karmel powinien się rozpuścić. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Rabarbarowy kompot z galaretką
Oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar.
Rabarbarowy kompot z galaretką
Cukier rozsypany na dnie garnka i podgrzewany.
Rabarbarowy kompot z galaretką
Pokrojony rabarbar dodany do gotowego karmelu.
Rabarbarowy kompot z galaretką
Galaretka w proszku wsypana do rabarbaru z karmelem.