gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Racuchy drożdżowe z truskawkami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo pyszne racuchy na szybki obiad w upalny dzień, można je podać posypane cukrem pudrem albo polane musem.

Racuchy drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z truskawkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka -250 ml
  • 2 jajka
  • 3 dkg drożdzy
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 15 duzych truskawek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z truskawkami
Do miski wsypujemy mąkę robimy wgłębienie kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki letniego mleka mieszamy.Opruszamy zaczyn lekko mąką i zostawiamy aż drożdze podrosną.Truskawki myjemy szypułkujemy 10-12 szt kroimy w kostkę pozostałe miksujemy mozna dodać trochę cukru.Jak drożdze wyrosną do miski wbijamy jajka wlewamy letnie mleko ,dodajemy szczyptę soli mieszamy łyżką.Do masy dodajemy pokrojone truskawki mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej łyżką kładziemy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron.Racuchy mozna podać posypane cukrem pudrem albo polane musem truskawkowym.POLECAM !!!
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Do miski wsypujemy mąkę i robimy z drożdzy rozczyn.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Truskawki myjemy obieramy i kroimy w kostkę.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Do wyrosniętych drożdzy dodajemy pozostałe składniki mieszamy.
Racuchy drożdżowe z truskawkami
Do wymieszanej masy dodajemy pokrojone truskawki.

Tagi:

jajko jajka