Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Racuchy z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placki które pamiętamy z dzieciństwa, zwykle podawane z jabłkami. W domu " posiadam ;-)" niejadka, więc muszę sporo kombinować;)

Racuchy z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z jagodami

 

  • mąka - 200 gram
  • drożdże świeże - 15 gram
  • mleko (ciepłe) - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • cukier ( do drożdży) - 1 łyżka
  • cukier (do ciasta) - 1/2 szklanki
  • cukier puder(do posypania( - 2 łyżki)
  • jagody w syropie - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Racuchy z jagodami
Drożdże zasyp łyżką cukru, dodaj łyżkę mleka - rozpuść,dodaj do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy - wymieszaj, dodaj  rozpuszczone drożdże,letnie mleko - wymieszaj;))odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem. Gdy  ciasto wyrośnie dodaje jagody (odcedzone) delikatnie mieszaj i odstaw na 5 minut po tym czasie smaży na oleju porcjami - na wolnym ogniu ( jagody mogą się przypalać).

Dużo tego mieszania - ale warto;)
Racuchy z jagodami
Etap 1
Racuchy z jagodami
Etap 2

Tagi:

ciasto