Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Racuchy z jagodami wg Katarzyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne racuchy z jagodami, zachwycą podniebienie każdego łasucha.

Racuchy z jagodami wg Katarzyny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jagodami wg Katarzyny

 

  • 3/4 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Racuchy z jagodami wg Katarzyny
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę.Do naczynia wlać maślankę, dodać żółtko, sodę oraz cukier waniliowy. Wymieszać. Następnie dodać mąkę oraz umyte jagody. Starannie wymieszać. Na końcu do masy dodać pianę z białka i lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje masy tworząc niewielkie placuszki. Smażyć racuchy na rumiano z każdej strony. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Racuchy z jagodami wg Katarzyny
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę.
Racuchy z jagodami wg Katarzyny
Do naczynia wlać maślankę, dodać żółtko, sodę oraz cukier waniliowy. Wymieszać.
Racuchy z jagodami wg Katarzyny
Następnie dodać mąkę oraz umyte jagody. Starannie wymieszać. Na końcu do masy dodać pianę z białka i lekko wymieszać.
Racuchy z jagodami wg Katarzyny
Smażyć racuchy na rumiano z każdej strony.

Tagi:

jajko jajka