jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Roladka jabłkowo-malinowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To przepis na rodzaj marmoladki, którą już opisywałam tyle, że zwiniętej w rulonik.

 Roladka jabłkowo-malinowa. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladka jabłkowo-malinowa.

 

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka malin w cukrze
  • cukier biały do smaku i posypania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladka jabłkowo-malinowa.
Jabłka myjemy, kroimy w cząstki, wysypujemy pestki. Wsypujemy jabłka do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu dopóki się nie rozpadną. Dodajemy maliny - zagotowujemy. Przecieramy masę przez sito, doprawiamy do smaku cukrem, jeśli trzeba i mieszamy jeszcze ciepłą masę do chwili , aż cukier się rozpuści. Pamiętamy, że jabłka po odparowaniu będą słodsze. Na prostokątnej blaszce wykładamy papier a na nim masę jabłkową na grubość ok. 1 cm. Suszymy masę w letnim piekarniku (ok 100 st.C) do chwili, aż odparuje i stężeje.W połowie suszenia rolujemy masę w roladkę i suszymy ją dalej. Przed podaniem posypujemy roladkę cukrem i pokrój w plasterki.
 Roladka jabłkowo-malinowa.
W połowie suszenia rolujemy masę w roladkę i suszymy ją dalej.
 Roladka jabłkowo-malinowa.
Przed podaniem posypujemy roladkę cukrem i pokrój w plasterki.