Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Różane pierogi z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dodatek cukru różanego sprawia, że pierogi smakują obłędnie, na pewno zasmakują niejednemu smakoszowi

Różane pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Różane pierogi z truskawkami

 

  • mąka 250g,
  • letnia woda,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 300g truskawek,
  • kilka łyżek cukru różanego,
  • płatki róży do dekoracji

Sposób przygotowania:

Różane pierogi z truskawkami
Cukier różany możecie przygotować wg mojego przepisu: https://gotujmy.pl/cukier-z-platkow-rozy,przepisy,193313.html Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Kilak odkładamy do dekoracji. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy kilka kawałków truskawek i około 1/3-1/2 łyżeczki cukru. Zlepiamy pieroga. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy posypane cukrem różanym na płatkach róż. Smacznego :)
Różane pierogi z truskawkami
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Kilak odkładamy do dekoracji.
Różane pierogi z truskawkami
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka.
Różane pierogi z truskawkami
Na każdym kółku układamy kilka kawałków truskawek i około 1/3-1/2 łyżeczki cukru. Zlepiamy pieroga.

Tagi:

pierogi danie