W Rosij nazywane są pielmeni, ukraiński odpowiednik to po prostu wareniki, we Włoszech to ravioli albo tortellinii, a w Chinach: guo tie, jiaozi, wonton.
Są znane na całym świecie, w Polsce od bardzo dawna robią prawdziwą furorę. A mowa oczywiście o pierogach, które w naszym kraju najczęściej występują z farszem mięsnym, serowym lub owocowym. Sekret udanych pierożków tkwi w ich cieście. Idealne ciasto na pierogi powinno być delikatne, cienko rozwałkowane oraz miękkie. Tylko wtedy w połączeniu z nadzieniem tworzy jedność, która rozpływa się w ustach.
Najbardziej popularne są u nas pierogi z mięsem, z kapustą lub serem. Bardzo często na wieczerzy wigilijnej serwuje się pierogi z farszem mieszanym. I tak pierogi z kapustą i grzybami grają pierwsze skrzypce na świątecznym stole, są też doskonałym przykładem na potrawę bezmięsną.
Alternatywą dla nich mogą być tradycyjne pierogi ruskie, nadziewane serem, ziemniakami i cebulką. Jest też coś dla fanów słodkości, bowiem pierogi na słodko smakują bardzo ciekawie. Możemy je serwować z owocami, albo twarogiem doprawionym na słodko. Podpieczone na patelni skradną serce nie jednego łasucha.
Przepisów na pierogi jest bardzo wiele. Wśród nich są receptury na pyszne pierogi leniwe albo pierogi z kaszy gryczanej. Zapraszamy do testowania!
Zdjęcie: Fotolia
Najbardziej popularne są u nas pierogi z mięsem, z kapustą lub serem. Bardzo często na wieczerzy wigilijnej serwuje się pierogi z farszem mieszanym. I tak pierogi z kapustą i grzybami grają pierwsze skrzypce na świątecznym stole, są też doskonałym przykładem na potrawę bezmięsną.
Alternatywą dla nich mogą być tradycyjne pierogi ruskie, nadziewane serem, ziemniakami i cebulką. Jest też coś dla fanów słodkości, bowiem pierogi na słodko smakują bardzo ciekawie. Możemy je serwować z owocami, albo twarogiem doprawionym na słodko. Podpieczone na patelni skradną serce nie jednego łasucha.
Przepisów na pierogi jest bardzo wiele. Wśród nich są receptury na pyszne pierogi leniwe albo pierogi z kaszy gryczanej. Zapraszamy do testowania!
Zdjęcie: Fotolia