Sposób przygotowania:
Ryz z mlekiem kokosowym
Ryz kokosowy spotykamy w kuchni indyjskiej, tajskiej, afrykanskiej i karaibskiej. Podaje sie go - zapewne w celu ugaszenia ognia w gebie - z takimi potrawami jak ostre curry (miesne, drobiowe czy rybne), jamajskie dania z przyprawa jerk, czy zachodnio-afrykanskie potrawy miesne i rybne z dodatkiem piekielnie ostrej papryczki (wielokrotnie ostrzejszej nie tylko od chili czy wegierskiej czuszki, ale takze i jalapeno), zwanej po angielsku 'Scotch bonnet', gdyz swym ksztaltem przypomina ponoc szkockie berety. Swoja droga ow piekielny 'beret' jest podstawowym skladnikiem wspomnianej karaibskiej przyprawy jerk, co w pelni tlumaczy jej ognistosc. Ryz kokosowy doskonale komponuje sie takze z kurczakami, przyrzadzanymi calkowicie po europejsku (np. kurcze duszone czy pieczone), a wiec warto sprobowac.
1) Ryz dokladnie przeplukac pod biezaca woda (10-15 minut), nastepnie namoczyc na ok. pol godziny
2) Do garnka wlac wode, mleko kokosowe, wsypac odsaczony ryz, lekko posolic i doprowadzic na dosc silnym ogniu do wrzenia. Gdy ryz sie zagotuje, zmniejszyc ogien do minimum i gotowac pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac, az ryz zmieknie i calkowicie wchlonie plyn. Trwa to zwykle 20-25 minut. 3) Na kilka minut przed koncem gotowania dorzuca sie wymienione wyzej dodatki - ich wybor uzalezniony jest od lokalnych tradycji i typu potrawy. W przypadku europejskich kurczakow bezpieczny jest dodatek rodzynek, zielonego groszku czy posiekanej dymki, choc - rzecz jasna - mozna serwowac ow ryz w wersji podstawowej.
1) Ryz dokladnie przeplukac pod biezaca woda (10-15 minut), nastepnie namoczyc na ok. pol godziny
2) Do garnka wlac wode, mleko kokosowe, wsypac odsaczony ryz, lekko posolic i doprowadzic na dosc silnym ogniu do wrzenia. Gdy ryz sie zagotuje, zmniejszyc ogien do minimum i gotowac pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac, az ryz zmieknie i calkowicie wchlonie plyn. Trwa to zwykle 20-25 minut. 3) Na kilka minut przed koncem gotowania dorzuca sie wymienione wyzej dodatki - ich wybor uzalezniony jest od lokalnych tradycji i typu potrawy. W przypadku europejskich kurczakow bezpieczny jest dodatek rodzynek, zielonego groszku czy posiekanej dymki, choc - rzecz jasna - mozna serwowac ow ryz w wersji podstawowej.