Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Piżmowy hummus z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Humus to danie wschodu. Charakteryzuje się ostrą nutą oraz łagodną konsystencją. Idealny jako przekąska do korzeniowych warzyw, ale nie tylko. Sprawdzi się również jako chrupiąca skórka na kurczaku pieczonym. Zapraszam na piżmowy hummus

Piżmowy hummus z czarnuszką

Składniki:

Piżmowy hummus z czarnuszką

 

  • 200 g gotowanej cieciorki,
  • 200 g upieczonej dyni bez skóry,
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki,
  • czarnuszka,
  • sol, pieprz,
  • olej tłoczony na zimno rzepakowy nierafinowany

Sposób przygotowania:

Piżmowy hummus z czarnuszką
1. Ziarna cieciorki moczymy całą noc, z dodatkiem liścia laurowego. Następnego dnia gotujemy całość do miękkości.

2. Dynię obieramy, kroimy w małą kostkę i pieczemy w piekarniku z dodatkiem oliwy i gałki muszkatołowej.

3. Ugotowaną cieciorkę oraz upieczoną dynię blendujemy ze sobą z dodatkiem przypraw, czosnku i oliwy.

4. Podajemy na grzankach lub jako dodatek do dipów.