mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ryżowe szyszki na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie ryżowe szyszki na deser

Ryżowe szyszki na słodko

Składniki:

Ryżowe szyszki na słodko

 

  • 1 opakowanie preparowanego ryżu,
  • ½ kostki margaryny,
  • 250 g krówek,
  • 200 g kakaowych krówek

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe szyszki na słodko
Przygotowujemy wysoki garnek.
Podpalamy pod garnkiem mały ogień. Do garnka przekładamy ½ kostki margaryny. Następnie wkruszamy krówki i gotując na małym ogniu, ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło i nie przywarło do garnka. Kiedy krówki dobrze się rozpuszczą i połączą z margaryną, garnek zestawiamy z ognia i od razu wrzucamy do garnka preparowany ryż, szybko i dokładnie mieszając go z masą, aby nie trwało to zbyt długo. Następnie sprawnie formujemy szyszki (kulki), ponieważ w zależności od gęstości masy jaka nam wyszła, masa może szybko zastygać. Tak przygotowane szyszki układamy na talerzach (tacce) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia aż masa stwardnieje. Najlepiej przechowywać takie krówki w zamkniętym pojemniku, aby nie nabierały wilgotności.

Tagi:

ryż