mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sakiewki naleśnikowe nadziane serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna propozycja na słodki deser z naleśników:)

Sakiewki naleśnikowe nadziane serkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sakiewki naleśnikowe nadziane serkiem

 

  • 10 naleśników

 

  • Nadzienie:
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • garść rodzynek

 

  • Sos malinowo-truskawkowy:
  • 1 szklanka malin (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 1,5 szklanki truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru (w zależności od zawartości cukru w owocach)

Sposób przygotowania:

Sakiewki naleśnikowe nadziane serkiem
Sos owocowy: Owoce rozmrażam, zasypuję cukrem i miksuje blenderem, aż powstanie gęsty sos. Nadzienie: Schłodzoną śmietanę miksuję z dwoma łyżkami cukru pudru na sztywno. Serek waniliowy łączę z resztą cukru pudru. Do serka dodaję ubitą śmietanę, rodzynki i mieszam całość delikatnie łyżką. Sakiewki: Na każdy usmażony naleśnik nakładam łyżkę albo dwie łyżki serowo-śmietanowego nadzienia. Następnie łapię za końce naleśnika tworząc sakiewkę. Na koniec polewam każdą nadzianą sakiewkę wcześniej przygotowanym sosem owocowym. Od razu podaje.
Sakiewki naleśnikowe nadziane serkiem
Na każdy naleśnik nakładam nadzienie serowe i rodzynki
Sakiewki naleśnikowe nadziane serkiem
Serek waniliowy mieszam z ubitą śmietaną kremówką i rodzynkami