migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sałata do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak przyrządzona sałata to najczęstszy dodatek do wiosennych i letnich obiadów z ziemniakami. Najlepiej smakuje z okraszonymi młodymi ziemniaczkami. Nie lubie porwanej sałaty i polanej śmietaną czy jogurtem u mnie sałata musi pływać.

Sałata do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałata do obiadu

 

  • 1 duża główka sałaty masłowej
  • 1 l zimnej maślanki
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałata do obiadu
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Następnie sałatę porwać na małe kawałki. Oprószyć solą i odstawić na ok godzinkę aby sałata zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Odlać słony sok, jeśli daliśmy za dużo soli można sałatę przepłukać. Dodać chłodzoną maślankę i dokładnie wymieszać. Można jeszcze odstawić na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły. 
Sałata do obiadu
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Następnie sałatę porwać na małe kawałki.
Sałata do obiadu
Oprószyć solą i odstawić na ok godzinkę aby sałata zmiękła i zmniejszyła swoją objętość.
Sałata do obiadu
Dodać chłodzoną maślankę i dokładnie wymieszać.

Tagi:

sałata