dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Sałata z pasta Budwig i pestkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałata z bardzo zdrowa pastą Budwig na bazie twarogu chudego i dobrej jakości oleju lnianego tłoczonego na zimno o który mówi się, że jest polskim złotem.

Sałata z pasta Budwig i pestkami

Składniki:

Sałata z pasta Budwig i pestkami

 

  • sałata ulubiona np. masłowa, lodowa, endywia
  • 70-100 twarogu chudego
  • 2-3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno - nierafinowanego
  • pół zabka czosnku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Sałata z pasta Budwig i pestkami
Sałate myjemy, osuszamy i twiemy na mniejsze kawałki. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do sałaty.

Twaróg ucieramy z olejejm lnianym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku solą himalajska i pieprzem.

Wykładamy kleksami na sałatę.

Pestki słonecznika i dyni prazymy na suchej patelni aż zaczna się złocić i ładnie pachnieć.

Posypujemy sałatkę. Oprószamy ziołami.