Zioła prowansalskie jest to tradycyjna mieszanka aromatycznych ziół tj. tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon i majeranek, a czasami dodatkowo: liść laurowy, koper, trybula lub mięta. Mieszanka tej przyprawy pochodzi z regionu Francji zwanej Prowansją.
Zawartość
Jeśli docieramy do wszystkich składników, które tworzą przyprawę ziół prowanslaskich możemy stwierdzić, że są to zioła bogate w minerały. Tymianek zawiera m.in.: witaminę K, A, C, E oraz magnez i fosfor; rozmaryn jak i cząber m.in.: witaminę A, B, C, D i E oraz kwas foliowy; oregano m.in.: witaminę K, A i E, mangan oraz kwasy omega 3; estragon m.in.: witaminę A i C; majeranek m.in.: beta karoten oraz witaminę A, B i E.
Działanie:
- majeranek- wzmaga procesy trawienne, działa wiatropędnie, moczopędnie, uspokajająco;
-tymianek- przeciwdziała zatruciom i fermentacji pokarmowej, przyspiesza trawienie;
-rozmaryn- wzmaga apetyt, działa rozkurczowo, przyspiesza trawienie tłuszczów i ciężkich potraw;
-oregano- pobudza apetyt, działa przeciwzapalnie, żółciopędnie, moczopędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie np. w bólach zębów;
-cząber- działa spazmolitycznie, bakteriobójczo, hamuje wzdęcia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, reguluje procesy trawienne, działa przeciwpasożytniczo i wiatropędnie;
-estragon- wzmacnia, pobudza apetyt i trawienie.
Zastosowanie- to dobry dodatek do każdej potrawy z regionu Morza Śródziemnego, w szczególności zmieszany z oliwą z oliwek pasuje do fileta z kurczaka, ryby, pomidorów. Zioła dodawane są do sosu do pizzy oraz posypywane są nimi kebaby przed pieczeniem. Ta mieszanka ziół stosowana jest również do przyprawiania sałatek, sosów i serów, a także zup i gulaszy. Warto też natrzeć mieszanką ziół prowansalskich całego indyka lub piersi przed pieczeniem. Doskonale smakują dodane do pieczonych ziemniaków.
Zawartość
Jeśli docieramy do wszystkich składników, które tworzą przyprawę ziół prowanslaskich możemy stwierdzić, że są to zioła bogate w minerały. Tymianek zawiera m.in.: witaminę K, A, C, E oraz magnez i fosfor; rozmaryn jak i cząber m.in.: witaminę A, B, C, D i E oraz kwas foliowy; oregano m.in.: witaminę K, A i E, mangan oraz kwasy omega 3; estragon m.in.: witaminę A i C; majeranek m.in.: beta karoten oraz witaminę A, B i E.
Działanie:
- majeranek- wzmaga procesy trawienne, działa wiatropędnie, moczopędnie, uspokajająco;
-tymianek- przeciwdziała zatruciom i fermentacji pokarmowej, przyspiesza trawienie;
-rozmaryn- wzmaga apetyt, działa rozkurczowo, przyspiesza trawienie tłuszczów i ciężkich potraw;
-oregano- pobudza apetyt, działa przeciwzapalnie, żółciopędnie, moczopędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie np. w bólach zębów;
-cząber- działa spazmolitycznie, bakteriobójczo, hamuje wzdęcia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, reguluje procesy trawienne, działa przeciwpasożytniczo i wiatropędnie;
-estragon- wzmacnia, pobudza apetyt i trawienie.
Zastosowanie- to dobry dodatek do każdej potrawy z regionu Morza Śródziemnego, w szczególności zmieszany z oliwą z oliwek pasuje do fileta z kurczaka, ryby, pomidorów. Zioła dodawane są do sosu do pizzy oraz posypywane są nimi kebaby przed pieczeniem. Ta mieszanka ziół stosowana jest również do przyprawiania sałatek, sosów i serów, a także zup i gulaszy. Warto też natrzeć mieszanką ziół prowansalskich całego indyka lub piersi przed pieczeniem. Doskonale smakują dodane do pieczonych ziemniaków.