szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

sałatka brokułowa z fetą,szynką,ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka w przygotowaniu sałatka, która nie wymaga wiele wysiłku a smakuje wybornie i śmiało można zaserwować ją na imieniny bądź przyjęcie

sałatka brokułowa z fetą,szynką,ogórkiem

Składniki:

sałatka brokułowa z fetą,szynką,ogórkiem

 

  • 3 garści brokułu mrożonego lub 1 świeży (całkowicie ładnie zielony)- w tym wypadku odcięta gruba część korzenia
  • ser feta
  • szynka - wędlina , gotowana szynka w plasterkach, około 120 gram
  • świeży szklarniowy ogórek
  • (staramy się aby wszystkich składników była podobna ilość), nieważne jest więc ile jej zrobimy, ważne by między składnikami była utrzymana równowaga.
  • 2 czubate, 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

sałatka brokułowa z fetą,szynką,ogórkiem
mrożonego brokuła wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości. Jeśli jest do brokuł świeży postępujemy tak samo, ale odcinamy najgrubszą część - łodygę. Obieramy ogórka ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do odpowiedniej wielkości misy. Ser feta kroimy w niedużą kostkę, dorzucamy. Szynkę również kroimy w kostkę niewielkiej wielkości, dodajemy. Ugotowanego brokuła kroimy drobniutko, jeśli zielone łodygi nie są zbyt twarde,należy również dodać je do sałatki, smakuje wówczas lepiej, jednak nie mogą być duże, twarde i mięsiste.Przygotowujemy sos : na 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany i 1 ząbek czosnku drobno roztarty i świeży. Dokładnie mieszamy z sałatką i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.