jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Sałatka czerwona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobra na zimę. Około 7 słoików

Sałatka czerwona

Składniki:

Sałatka czerwona

 

  • 8 szklanek marchewki pokrojonej w kostkę
  • 3 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 duże papryki pokrojone w kostkę
  • SOS
  • 4 małe puszki przecieru pomidorowego
  • 8 łyżek octu 10-proc.
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełne 1/2 szklanki oleju
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Sałatka czerwona
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w misce. Marchewkę zalej wodą i gotuj 20min. od zagotowania. Po tym czasie odlej wodę i przełóż marchewkę do miski z sosem. Dodaj cebulę i paprykę, dokładnie wymieszaj - gotowe ! Część podaj do obiadu, resztę nałóż do wyparzonych zakręcanych słoików . Zakręć je wyparzonymi wrzątkiem, wysuszonymi pokrywkami, wstaw do garnka z wodą, gotuj 15 minut na małym ogniu od chwili zawrzenia.

Tagi:

sosy