gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1321]

Sałatka do kolacji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowana sałatkę podaję jako dodatek do kolacji. Polecam - jest łatwa w przygotowaniu i smaczna.

Sałatka do kolacji

Składniki:

Sałatka do kolacji

 

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 mniejszy podwójny flet z kurczaka
  • 1 litr bulionu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 mniejsze ogórki konserwowe
  • 150 gram jogurtu greckiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-5 jajek

Sposób przygotowania:

Sałatka do kolacji

ETAP 1:

Sałatka do kolacji
Do miski rwiemy na kawałki sałatę lodową.

Sałatę lodową rwiemy na kawałki do miski.

ETAP 2:

Sałatka do kolacji
Do sałaty dodajemy pokrojone mięso - filet.

Filet z kurczaka prędzej gotujemy w bulionie do miękkości. Studzimy go.

Zimny filet kroimy w większą kostkę i dodajemy do sałaty.

ETAP 3:

Sałatka do kolacji
Pokrojone w ćwiartki pomidorki dodajemy do sałaty i mięsa.

Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy, następnie kroimy je na ćwiartki.

ETAP 4:

Sałatka do kolacji
Do skłądników w misce dodajemy pokrojone ogórki konserwowe.

Ogórki konserwowe dodajemy do składników sałatki. Wszystko razem mieszamy. Składniki przekładamy do większej szklanej miski.

ETAP 5:

Sałatka do kolacji
Jogurt grecki blendujemy na sos z czosnkiem.

W wysokim pojemniku blendujemy jogurt grecki z obranym czosnkiem na sos.

ETAP 6:

Sałatka do kolacji
Na wierzchu sałatki układamy ugotowane i pokrojone jajka.

Jajka (gotujemy je prędze na twardo) obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Układamy je na wierzchu sałatki. Następnie całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Dekorujemy natką.