Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka jajeczno-cebulowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cebulę oczyścić, umyć, osączyć. Jabłko umyć. Cebulki drobno posiekać.

Sałatka jajeczno-cebulowa

Składniki:

Sałatka jajeczno-cebulowa

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pęczki młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka musztardy
  • 10 dag jabłek
  • 1 szkl jogurtu
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu owocowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka jajeczno-cebulowa
Cebulę oczyścić, umyć, osączyć. Jabłko umyć. Cebulki drobno posiekać. Szczypiorek pokrajać, posolić i od razu wymieszać z połową jogurtu. Jabłko obrac i zetrzeć na tarce z dużymi otworami skrapiając octem owocowym. Jogurt wymieszac z musztardą i koperkiem. Jajka obrać, posiekać. wszystkie składniki połączyć z sosem, wymieszać, przyprawić do smaku solą. Podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem ciemnego pieczywa lub bez dodatków.