Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sałatka kalafiorowo-brokułowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatkę można robić z surowego kalafiora i brokuła.

Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Składniki:

Sałatka kalafiorowo-brokułowa

 

  • 1 średni kalafior
  • 1 brokuł
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4-5 łyżek posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka kalafiorowo-brokułowa
Kalafior i brokuł gotować przez kilka minut w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Następnie razem z głąbami zetrzeć na tarce o dużych otworach. Z jajek ugotowanych na twardo wyjąć żółtka, rozetrzeć z musztardą i odrobiną cukru, wymieszać ze śmietaną, koperkiem i jogurtem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać utarty kalafior i brokuł, posypać posiekanymi białkami z jajek. Podawać jako dodatek do obiadu.