Sposób przygotowania:
Sałatka od sercaETAP 1:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry około 6-7 mm. Foremką serduszkiem wykroić kształty.
Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku ( ja serduszka ugotowała razem ze ścinkami i dwoma dodatkowymi ziemniakami, z których dzieciom zrobiłam kopytka).
Odcedzić i ułożyć na papierowym ręczniku, zostawić do ostygnięcia.
ETAP 2:
Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną woda i od razu zdjąć skorupkę. Jajka włożyć do kartonika uciętego w rynienkę.
Od góry jajka przycisnąć szpadką do szaszłyków i zabezpieczyć gumką recepturką. Wstawić do lodówki do ostygnięcia.
ETAP 3:
Groszek zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia wody, odcedzić i osuszyć.
Do miski wsypać groszek i odcedzoną kukurydzę. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę czerwoną.
ETAP 4:
Szynkę również powycinać foremkami w kształcie serduszek. Dodać do miski. Ułożyć kawałki ziemniaków . Oprószyć całość solą i pieprzem.
W małej miseczce wymieszać majonez z zalewą i dodać do sałatki. Delikatnie przemieszać palcami, aby nie połamać ziemniaków.
Przełożyć na ładny talerz i ułożyć plastry jajek. Smacznego!