ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sałatka paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, zdrowa, lekka sałatka z papryki na słodko-kwaśno, taką sałatkę mąż lubi w słoiku zabrać do pracy, do tego np bułka z serkiem topionym i jest dla męża dobry lunch.

Sałatka paprykowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka paprykowa

 

  • papryka świeża czerwona słodka 6 sztuk,
  • sól himalajska 2 łyżki,
  • cebula cukrowa 1 sztuka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • cukier 2 łyżki,
  • ocet winny czerwony 1 łyżka,
  • olej słonecznikowy 2 łyżki,
  • oliwa czosnkowa 1 łyżka,
  • koperek posiekany 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Sałatka paprykowa
Papryki czerwone słodkie oczyścić z pestek, miąższu, opłukać, pokroić w drobną kostkę do większej miski, wsypać sól, dobrze wymieszać i zostawić na 30-40 minut na blacie kuchennym z dwa razy wymieszać - później już nie soli się sałatki.

Paprykę wylać na durszlak aby odciekła solanka, papryka jest miękka i dobrze smakuje w sałatce.

Cebulę obrać i drobno pokroić do miski, wsypać cukier, pieprz mielony, wlać olej i oliwę, ocet winny i dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Wsypać paprykę z durszlaka, posiekany koperek, wymieszać, porcję sałatki nałożyć do słoika 0,5 litra, zakręcić i jest gotowa sałatka na wynos na lunch do pracy męża.
Sałatka paprykowa
Sól paprykę zmiękcza , w sałatce lepiej smakuje od surowej.
Sałatka paprykowa
Sałatka idealnie nadaje się do zabrania do pracy w słoiku.