Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka nie zawierają cukru, ani jajek. Są naprawdę smaczne, z posmakiem orzechów laskowych i czekolady. Ich konsystencja jest odrobinę miękka, piaskowa...

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek)

Około 12 sztuk:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek)

Masa:

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek)
Możecie dodać więcej miodu lub użyć dowolnego słodzidła.

Masło lub margarynę oraz masło z orzechów laskowych ubić do puszystości.

Dodać miód i po wymieszaniu wsypać mąkę, sodę i kakao.

Wszystko razem dokładnie połączyć dłonią na jednolitą masę.

Formowanie:

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek)

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Każdą z nich odrobinę spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu odbił się fajny wzorek..)

Pieczenie:

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek)
Ciasteczka piekłam w piekarniku gazowym.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15-17 minut w temperaturze 180 stopni.