Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Sałatka pomidorowa pikantna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka letnia doskonale smakuje podana ze świeżym jasnym pieczywem posmarowanym masłem.

Sałatka pomidorowa pikantna

Składniki:

Sałatka pomidorowa pikantna

 

 

  • Sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
  • po 2 łyżki soku cytrynowego i sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka pomidorowa pikantna
Imbir obrać, zetrzeć. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodać musztardę, starty imbir, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sos dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Sałaty oczyścić z zewnętrznych liści. Pozostałe liście opłukać, rozerwać na małe kawałki, ułożyć na półmisku i skropić częścią przygotowanego sosu. Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z pomidorów wykroić nasady ogonków i pokroić je na cząstki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dynię osączyć z zalewy, również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać, ułożyć na warstwie sałaty i polać resztą sosu. Posypać natką i szczypiorkiem.