Sposób przygotowania:
Sałatka pomidorowa pikantna
Imbir obrać, zetrzeć. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodać musztardę, starty imbir, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sos dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Sałaty oczyścić z zewnętrznych liści. Pozostałe liście opłukać, rozerwać na małe kawałki, ułożyć na półmisku i skropić częścią przygotowanego sosu. Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z pomidorów wykroić nasady ogonków i pokroić je na cząstki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Dynię osączyć z zalewy, również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać, ułożyć na warstwie sałaty i polać resztą sosu. Posypać natką i szczypiorkiem.