Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 253]

Sałatka ryżowa Roberta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Sałatka z ryżu, krążków ananasa, groszku konserwowego i kukurydzy oraz selera naciowego, posypana płatkami migdałowymi.

Sałatka ryżowa Roberta

Składniki:

Sałatka ryżowa Roberta

 

  • Ryż- 100 g
  • Ananas z puszki- 6 krążków
  • Groszek zielony – ½ puszki
  • Kukurydza – ½ puszki
  • Seler naciowy – 1 łodyżka
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Sok z cytryny
  • Pieprz kolorowy
  • Sól
  • Płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa Roberta
Ryż ugotować, odcedzić i przestudzić. Krążki ananasa wyjąc z puszki, odsączyć z nadmiaru soku i pokroić na małe kawałki.

Groszek i kukurydze odsączyć na sicie i wsypać do miski z ryżem i ananasem. Łodyżkę selera pokroić na plasterki.

Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować sos i delikatnie go wymieszać z sałatką. Posypać płatkami migdałowymi.