slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i kolorową sałatkę ryżową. Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą smakuje wyśmienicie. Jest prosta i tania w przygotowaniu. Może być świetną propozycją na kolację i nie tylko. Polecam

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami

 

  • 125 g ryżu (u mnie długoziarnisty z dzikim)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami
Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania, odsączamy i studzimy. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy na sicie. Paprykę i ogórki kiszone kroimy w kosteczkę a dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy.

Przekładamy do miski ugotowany ryż, tuńczyka, kukurydzę i pokrojone warzywa, mieszamy.

Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy majonez, mieszamy.