Sposób przygotowania:
Sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże należy rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Teraz ciasto: Do mąki wsypać sól, wbić jajko, dodać rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatać ciasto ( rada: możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto trzeba przykryć ściereczką i odstawić tak na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Teraz formowanie bułek: Gdy ciasto wyrośnie trzeba podzielić je na cztery równe części, z każdej części toczyć gruby wałek i uformować kółko. Gotowe ułożyć na blasze posmarowanej cieniutko masłem i posmarować bardzo obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami trzeba zachować znaczne odstępy ponieważ urosną. Następnie odstawić jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły.
4. Teraz pieczenie: Wyrośnięte bułki należy piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie wystudzić.
Gdy bułki się pieką należy przygotować sałatkę:
1. Awokado ( rada: powinno być lekko twarde ) obrać lub wydrążyć łyżką ( pestkę usunąć ) pokroić je w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i również pokroić w kostkę. Rzodkiewki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć, następnie również pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i osuszyć i posiekać dość drobno, a tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy.
2. Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, przyprawić do smaku solą i pieprzem i całość delikatnie wymieszać.
Teraz podanie:
1. Wystudzone bułki rozkrawać na pół, nakładać obficie sałatki i podawać a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
2. Teraz ciasto: Do mąki wsypać sól, wbić jajko, dodać rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatać ciasto ( rada: możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto trzeba przykryć ściereczką i odstawić tak na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Teraz formowanie bułek: Gdy ciasto wyrośnie trzeba podzielić je na cztery równe części, z każdej części toczyć gruby wałek i uformować kółko. Gotowe ułożyć na blasze posmarowanej cieniutko masłem i posmarować bardzo obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami trzeba zachować znaczne odstępy ponieważ urosną. Następnie odstawić jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły.
4. Teraz pieczenie: Wyrośnięte bułki należy piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie wystudzić.
Gdy bułki się pieką należy przygotować sałatkę:
1. Awokado ( rada: powinno być lekko twarde ) obrać lub wydrążyć łyżką ( pestkę usunąć ) pokroić je w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i również pokroić w kostkę. Rzodkiewki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć, następnie również pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i osuszyć i posiekać dość drobno, a tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy.
2. Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, przyprawić do smaku solą i pieprzem i całość delikatnie wymieszać.
Teraz podanie:
1. Wystudzone bułki rozkrawać na pół, nakładać obficie sałatki i podawać a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
gosiapiotrek23
Babeczka35
Dziękuję i zapewniam, że są pyszne :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)