Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Polecam.

Sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

Składniki:

Sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

Rozczyn:

  • 2 i pół dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • około pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

Sałatka:

  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże należy rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Teraz ciasto: Do mąki wsypać sól, wbić jajko, dodać rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatać ciasto ( rada: możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto trzeba przykryć ściereczką i odstawić tak na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Teraz formowanie bułek: Gdy ciasto wyrośnie trzeba podzielić je na cztery równe części, z każdej części toczyć gruby wałek i uformować kółko. Gotowe ułożyć na blasze posmarowanej cieniutko masłem i posmarować bardzo obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami trzeba zachować znaczne odstępy ponieważ urosną. Następnie odstawić jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły.

4. Teraz pieczenie: Wyrośnięte bułki należy piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie wystudzić.

Gdy bułki się pieką należy przygotować sałatkę:

1. Awokado ( rada: powinno być lekko twarde ) obrać lub wydrążyć łyżką ( pestkę usunąć ) pokroić je w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i również pokroić w kostkę. Rzodkiewki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć, następnie również pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć i osuszyć i posiekać dość drobno, a tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy.

2. Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, przyprawić do smaku solą i pieprzem i całość delikatnie wymieszać.

Teraz podanie:

1. Wystudzone bułki rozkrawać na pół, nakładać obficie sałatki i podawać a ja smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam.

Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.