cmon

cmon

Kucharz
[Przepisów: 7]

Sałatka selerowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1289

Odrzucić wierzchnie, brzydsze gałązki slera. Dokładnie wymyć pozostałe, wysuszyć

Sałatka selerowa z orzechami

Składniki:

Sałatka selerowa z orzechami

 

  • 2 selery naciowe
  • 100 g rokpolu
  • 100 g orzechów włoskich (łuskanych)
  • 1 łyżka koniaku
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka selerowa z orzechami
Odrzucić wierzchnie, brzydsze gałązki slera. Dokładnie wymyć pozostałe, wysuszyć w ściereczce, pokrajać drobno do salaterki. Dorzucić orzechy podzielone na połówki czy ćwiartki. Odłożyć do lodówki do momentu podania. W miseczce rozgnieść ser i wymieszać z koniakiem, dodając olej arachidowy, ocet winny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać aby mieszanina nabrała konsystencji sosu. Przed samym podaniem sosem tym polać zawartość salaterki z lodówki.

Tagi:

selerowa seler