szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sałatka serowo-warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka do przygotowania i sycąca. Można doprawić ją bardziej na pikantnie dodając więcej przyprawy chilli.

Sałatka serowo-warzywna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka serowo-warzywna

 

  • 3 ziemniaki sałatkowe
  • 4 pomidory
  • 15 dag. sera gouda
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki chilli

Sposób przygotowania:

Sałatka serowo-warzywna

Etap 1

Sałatka serowo-warzywna
Obrane ziemniaki pokroić w równą kostkę.

Ziemniaki umyć i przełożyć do garnka. Gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut.

Ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Etap 2

Sałatka serowo-warzywna
Ser, aby się lepiej kroił można przed krojeniem włożyć do lodówki.

Żółty ser pokroić najpierw w plastry, potem w paski i w równą kostkę.

Etap 3

Sałatka serowo-warzywna

Kukurydzę otworzyć i osączyć na sitku z zalewy.

Etap 4

Sałatka serowo-warzywna
Pomidory bez pestek są słodsze i wydzielają mniej soku.

Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Z każdej części wykroić gniazda nasienne, a następnie pomidory pokroić w kostkę.

Etap 5

Sałatka serowo-warzywna
Majonez łączymy z jogurtem i szczypiorkiem.

Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i dodać sok z połowy cytryny.

Następnie doprawić solą, pieprzem i mieloną chilli.

Szczypiorek posiekać, dodać do sosu i wymieszać.

Etap 6

Sałatka serowo-warzywna
Wszystkie składniki mieszamy z sosem jogurtowo-majonezowym.

Pokrojone ziemniaki, ser, pomidory i osączoną z zalewy kukurydzę mieszamy z przygotowanym sosem majonezowo-jogurtowym.

Potem schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce.