Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Sałatka śledziowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka śledziowa inspirowana przepisem Roberta Sowy, zmodyfikowana przeze mnie. Idealna na wigilijny stół i nie tylko.

Sałatka śledziowa

Składniki:

Sałatka śledziowa

 

  • 2 matjasy + woda gazowana do namoczenia
  • 4 jajka przepiórcze
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa

ETAP 1:

Sałatka śledziowa
Śledzie moczymy w gazowanej wodzie i kroimy na kawałki

Śledzie namaczamy (ja, według przepisu Roberta Sowy, moczyłam je przez pół godziny w gazowanej wodzie mineralnej) i kroimy na kawałki jak na zdjęciu.

Jajka gotujemy na twardo (przez 4-5 minut), obłupiamy ze skorupek i kroimy na połówki.

ETAP 2:

Sałatka śledziowa
Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę

Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Sałatka śledziowa
Przygotowujemy dressing z oliwy i musztardy

Przygotowujemy dressing, łącząc ze sobą oliwę, musztardę, pieprz, posiekany koperek.

Łączymy ze sobą paprykę, cebulę, ogórki i śledzie, dodajemy dressing, mieszamy.

ETAP 4:

Sałatka śledziowa
Na dnie talerza układamy umytą, osuszoną rukolę.

Na dnie talerza układamy umytą, osuszoną rukolę. Wykładamy na nią śledzie z dodatkami warzywnymi i dressingiem.

Dookoła sałatki układamy połówki jajek oraz połówki pomidorków.