Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowaETAP 1:
Śledzie namaczamy (ja, według przepisu Roberta Sowy, moczyłam je przez pół godziny w gazowanej wodzie mineralnej) i kroimy na kawałki jak na zdjęciu.
Jajka gotujemy na twardo (przez 4-5 minut), obłupiamy ze skorupek i kroimy na połówki.
ETAP 2:
Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Przygotowujemy dressing, łącząc ze sobą oliwę, musztardę, pieprz, posiekany koperek.
Łączymy ze sobą paprykę, cebulę, ogórki i śledzie, dodajemy dressing, mieszamy.
ETAP 4:
Na dnie talerza układamy umytą, osuszoną rukolę. Wykładamy na nią śledzie z dodatkami warzywnymi i dressingiem.
Dookoła sałatki układamy połówki jajek oraz połówki pomidorków.
ciasteczka
biedroneczki