Sposób przygotowania:
Reniferki -- sałatka śledziowa w korniszonach
Filety śledziowe namoczyć na ok. 1 godz.Następnie osączyć i pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki pociąć na ok. 4 cm. kawałki. Wąskim i ostrym nożykiem wydrążyć środki.
Por oczyścić z wierzchnich liści, odciąć zieloną część. 3/4 pora pociąć w bardzo drobną kosteczkę, a z pozostałej wyciąć choinki i poroże dla reniferów.
Groszek odsączyć z zalewy. Jabłko obrać i też pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki sałatki połączyć z majonezem. ( odłożyć 2 lyżki majonezu do dekoracji) Dopraw do smaku pieprzem.i jeśli jest taka potrzeba to szczyptą soli. Sałatką napełnić kawałki ogórków.
Każdy udekorować parą poroży wyciętych z liści pora, z zielonego groszku i ciemnych ziarenek pieprzu zrobić oczka, a z kolorowych ziarenek noski,... tak aby wyglądały jak łebki reniferów :)
Ułożyć na półmisku. Udekorować zieloną pietruszką, dodatkowo kleksikami majonezu.
W niektóre kleksy włożyć choinki z pora. Półmisek z gotowymi "reniferkami" przed podaniem stawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Por oczyścić z wierzchnich liści, odciąć zieloną część. 3/4 pora pociąć w bardzo drobną kosteczkę, a z pozostałej wyciąć choinki i poroże dla reniferów.
Groszek odsączyć z zalewy. Jabłko obrać i też pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki sałatki połączyć z majonezem. ( odłożyć 2 lyżki majonezu do dekoracji) Dopraw do smaku pieprzem.i jeśli jest taka potrzeba to szczyptą soli. Sałatką napełnić kawałki ogórków.
Każdy udekorować parą poroży wyciętych z liści pora, z zielonego groszku i ciemnych ziarenek pieprzu zrobić oczka, a z kolorowych ziarenek noski,... tak aby wyglądały jak łebki reniferów :)
Ułożyć na półmisku. Udekorować zieloną pietruszką, dodatkowo kleksikami majonezu.
W niektóre kleksy włożyć choinki z pora. Półmisek z gotowymi "reniferkami" przed podaniem stawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Magdalena88
niezły kąsek